Douwe Kootstra
Schrijver, verteller & columnist

Schrijver

Douwe Kootstra is niet alleen verhalenverteller maar ook schrijver. Hij was van 1982 tot 1994 redacteur van het culturele maandblad De Strikel, waarin hij, naast interviews en commentaren vooral reisverhalen publiceerde. Hij was met dit genre trendsetter in de Friese literatuur. Verhalen over o.a. Vietnam, Australië, de Solomon Eilanden, Maleisië, Indonesië, Scandinavië, Canada en Cuba verschenen in vijf bundels:

1987 De moanne op ’e rêch

1990 Yn de baan fan de boemerang

1993 Achter ljochte bergen

2000 Alde spoaren

2010 Paradys oan de baai

 

Andere recente publicaties:

2016 Achterlik Fryslân. Keuze uit de columns geschreven voor het magazine van It Fryske Gea.

2016 Tsien fan Hylkje. Tien korte verhalen van Hylkje Goinga.

2016 Als bomen konden spreken. De beeldenroute van landgoed Olterterp: veertien personages uit Friese volksverhalen. Tweede druk in 2017.

2017 De wiete poes en oare ûnfoege folksferhalen (samen met Jurjen van der Kooi). Scabreuze volksverhalen (uitverkocht).

2018 Nei de top. Bijdrage in bundel met verhalen voor de jeugd.

2019 It sjaaltsje en njoggen oare ferhalen. Tweede bloemlezing uit de korte verhalen van Hylkje Goinga.

2021 Stabij. Een boek met korte verhalen van Douwe Kootstra en tekeningen van Tjibbe Hooghiemstra. Zie elders op deze webside bij de titel Stabij.

 

In 2001 schreef Douwe Kootstra het Friese boekenweekgeschenk Berjochten út Boedapest.

Ook leverde hij bijdragen aan allerlei verhalenbundels voor volwassenen en kinderen. De meest recente is Nei de top (seis ferhalen oer ferneamde Friezen, verschenen in mei 2018).

In het boekje Als bomen konden spreken (november 2016) komen schrijver en verhalenverteller bij elkaar. In de bossen van Olterterp maakten kettingzaagkunstenaars 14 beelden, o.a. van Bonifatius, koning Redbad, het vrouwtje van Stavoren en Rixt van ’t Oerd. Douwe Kootstra schreef de bijpassende verhalen. In 2017 verscheen een tweede druk.

Columnist
Douwe Kootstra was vele jaren columnist voor de regionale omroep Omrop Fryslân, o.a. voor het programma It wapen fan Fryslân.

Ook schreef hij jarenlang columns voor het blad Schoolmediatheek.

Hij was 23 jaar lang de vaste columnist voor het magazine van de natuurbeschermingsorganisatie It Fryske Gea. Een keuze uit de kritische en vaak humoristische bijdragen verscheen in de herfst van 2016 onder de titel Achterlik Fryslân en oare columns.

Meer informatie over de schrijver Douwe Kootstra is te vinden op www.tresoar.nl (zoeken naar Friese literatuur/Sirkwy).