Douwe Kootstra
Schrijver, verteller & columnist

STABIJ

NIEUW: het boek Stabij 

Op 18 november verscheen  bij uitgeverij Bornmeer het kunst- en leesboek STABIJ met korte verhalen van Douwe Kootstra en tekeningen van de kunstenaar Tjibbe Hooghiemstra. Los van Tjibbe zijn tekeningen schreef Douwe verhalen die één overeenkomst hebben: een stabij speelt de hoofdrol. Geen hondenboek in de klassieke zin maar een ode aan de mens in het beest

Voorstelling Stabij on tour

Tjibbe en Douwe hebben rond het boek STABIJ een korte en speelse ‘vertoning’ gemaakt waarmee ze langs kleine theaters, huiskamers, zaaltjes en cafés reizen. In Stabij on tour leest Douwe o.a korte fragmenten voor en vertelt Tjibbe over het tekenen van beesten en alles wat daar bij komt kijken. Ook onderwerpen tekenaar en schrijver elkaar aan een interview. Bovendien maakt Liv, Tjbbe zijn zeer levendige stabij, ook zijn opwachting onder de kop: het dier in de kunst. Het decor bestaat uit een mini-expositie van een aantal originele tekeningen. De voertaal van de voorstelling is Fries maar kan, buiten Fryslân, ook in het Nederlands.

Stabij on tour is inmiddels afgesloten op 24 maart in De Schierstins in Feanwâlden.

Na drie weken tweede druk én een Nederlandse uitgave

Op 18 november verscheen STABIJ. Het was direct een succes want de boekjes – heel geschikt als cadeautje –  vlogen de winkels uit. Ook werd er geregeld naar een Nederlandse versie gevraagd; de stabij is immers in heel Nederland een populaire metgezel.

Daarom besloot uitgeverij Bornmeer / Noordboek  al na drie weken tot een tweede Friese druk én een Nederlandse vertaling. Beide uitgaven zijn op 1 februari verschenen en verkrijgbaar in de boekhandel.